Boudewijn Tarenskeen

nederlandse_vlag_2 engelse_vlag_2 duitse_vlag_1
copyright foto's: Judith Jockel
Biografie

Boudewijn Tarenskeen werd op 15 december 1952 in Hollandia Haven, voormalig Nederlands Nieuw Guinea geboren. In 1962 emigreerde hij naar Nederland.

Na de MULO en het staatsexamen HAVO, studeerde hij een jaar hobo aan het toenmalige Muzieklyceum in Amsterdam en vervolgens vier jaar compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Peter Schat, Louis Andriessen en Konrad Boehmer.

Sinds 1976 componeert hij full-time orkestmuziek, kamermuziek, balletmuziek, muziektheater, theatermuziek, filmmuziek, Geestelijke muziek en liedjes.

In 2009 werd hem de Matthijs Vermeulen Prijs toegekend voor zijn compositie Mattheus Passie voor 19 zangers.


Inleiding

Ik volg hem al geruime tijd met een meer dan bijzondere belangstelling. Omdat ik denk dat hij als componist een unieke positie inneemt binnen het Nederlandse muziekleven; omdat ik de thema’s die hij aansnijdt nog nergens anders ben tegengekomen; omdat hij niet in de laatste plaats bijzondere muziek componeert die nergens anders mee te vergelijken is, noch binnen noch buiten Nederland; omdat hij een vragende componist is die steeds existentiële (of spirituele) onzekerheden en herinneringen verklankt, daarmee hevige reacties uitlokt bij zijn luisteraars.

A. Fiumara, 2005