Boudewijn Tarenskeen

nederlandse_vlag_2 engelse_vlag_2 duitse_vlag_1
Stacks Image 25
copyright foto: Judith Jockel
Biografie

Boudewijn Tarenskeen, geboren in 1952 te Hollandia in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, kwam in 1962 naar Nederland waar hij na de middelbare school hobo studeerde bij Marion Mosler aan de Vereniging Muzieklyceum te Amsterdam, en hoofdvak compositie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Peter Schat, Louis Andriessen en Konrad Boehmer.

Hij schreef werken voor orkest waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Metropole Orkest, het Noord Nederlands Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest; voor ensembles waaronder het ASKO, het Xenakis-ensemble, Cello Octet Amsterdam, de Volharding en het Nederlands Blazersensemble. Cappella Amsterdam voerde 4 projecten van Tarenskeen uit; “Mattheus Passie”, “Luther”, “Orestes” en “Psalm 151”.
Onder meer voor de solisten Isabelle van Keulen, Ronald Brautigam, Charles van
Tassel, Heleen Hulst, Romain Bischoff, Ekatarina Leventhal en Lavinia Meier schreef hij muziek, alsmede voor de artiesten Ramses Shaffy, Hadewych Minis, Annette Malherbe en Adelheid Roosen.

In samenwerking met regisseurs en choreografen waaronder Gerardjan Rijnders, Lodewijk de Boer, Frans Strijards, Dick Hauser, Paul Koek, Ted Brandsen en Rudi van Dantzig, ontwikkelde Tarenskeen een groot aantal muziekdrama’s.

In 2015 en 2016 toerde “Winterreise” door Nederland, een avondvullend project voor zangeres Wende Snijders en pianist Gerard Bouwhuis. Ook zijn project “Rache” voor ensemble Electra ging in 2016 in première, alsmede de groots opgezette productie “Saul”, voor acteur en de David Kweksilber Bigband. Komende tijd gaat zijn opera “Kill the west in me” voor gamelanensemble en strijkkwartet, in reprise. Zijn nieuwe project PSALM 151 voor zangers en accordeons gaat dit najaar op tournee.

Tarenskeen bereidt met Francine Houben Mecanoo Architects en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een project voor waarin een nieuw virtueel Holocaustmonument wordt onthuld. Premi re Kristallnacht 2021.

Ook in 2018 ging de filmopera “the Disciples” in premi re, in opdracht van de NCRV, i.s.m. cineast Ramon Gieling.

Bij DASARTS te Amsterdam en ARTEZ te Arnhem gaf hij gastcolleges compositie en Muziektheater.

Voor de films van o.a. Leon de Winter, Marleen Gorris en Rudolf van den Berg schreef hij de muziek.

Tarenskeen ontving in 2009 de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie “Mattheus Passie, een lezing voor 19 zangers”.