2018

PSALM 151
In zijn fascinatie voor godsteksten beperkt Boudewijn Tarenskeen zich niet langer tot de taal en context van lang vervlogen tijden. Gemotiveerd door zijn interesse in het debat over secularisatie en godsdienstig fundamentalisme vroeg hij acht vooraanstaande Nederlandse schrijvers een psalm te schrijven, teneinde ‘het domein van de canon te verlaten en plaats te maken voor actuele zienswijzen’. Ze zeiden ja. Zeven zangers zullen de psalmen zingen, met interrupties van een musicalster, bij de klanken van een orgel, in kerken liefst.
Klik hier voor meer informatie. En klik hier voor de uitvoeringen van psalm 151.

Sounds of Music Festival - Groningen (6 tm 11 november)
Donderdag 8 november
schuift componist Boudewijn Tarenskeen aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek, in de bibliotheek. Het gesprek zal gaan over onder meer Psalm 151, de toonzetting die Tarenskeen maakte op teksten van onder meer Freek de Jonge, Hafid Bouazza en Willem Jan Otten. Het werk is op zondag 11 november om 16.30 te horen in de Lutherse Kerk in Groningen, door Cappella Amsterdam. Een dag eerder is Psalm 151 te horen in Den Bosch, tijdens November Music.
Klik hier voor meer informatie.


2015


WENDE ZINGT WINTERREISE
Klik op hier voor de tour van Winterreise. Start op 3 januari 2015 in Amstelveen.

SAUL
In augustus 2015 gaat dit grote avondvullende project in première in Middelburg i.h.k.v. het Zeeland Nazomerfestival. Een werk voor acteur en voor de David Kweksilber Bigband, op een nieuwe tekst van Rob de Graaf, regie Dick Hauser. Acteur: Dirk Roofthoofd.

2014


WENDE ZINGT WINTERREISE
In mei brengen zangeres Wende Snijders en pianist Gerard Bouwhuis in het Muziekgebouw aan ’t Ij te Amsterdam de première van WINTERREISE, een nieuwe interpretatie van Schuberts meesterwerk. Een confrontatie tussen 2 grootheden uit de lichte en ernstige muziek, in een regie van Gerardjan Rijnders.
Première: 16 mei 2014.

ORESTEIA IN GRONINGEN
Na reeds eerder muziek geschreven te hebben voor de Griekse tragedies BACCHANTEN, ANTIGONE, ELEKTRA, HERAKLES, OIDIPOUS en ORESTES, schrijft Tarenskeen de koren voor de trilogie ORESTEIA, een produktie van het Noord Nederlands Toneel. De muziek wordt uitgevoerd door 18 acteurs, waaronder 12 studenten van de Toneelschool Amsterdam en Utrecht.
Premiere februari, waarna een tournee volgt.

2013

KOEK REGISSEERT LUTHER
Tijdens het festival Musica Sacra te Maastricht voert Cappella Amsterdam en bariton David Wilson-Johnson (Luther) Tarenskeens nieuwe oratorium LUTHER uit, in een regie van Paul Koek.
Dit avondvullend werk baseert zich op de beruchte stellingen van Luther, waarin hij ageert tegen de heersende macht van de kerk, én de stellingen over de “vrije wil”, zoals geformuleerd door Erasmus.
Première september, hernemingen in 2015.

HERZBERG SCHRIJFT KLAAGLIEDJES
In november brengt Muziektheatergezelschap Hollands Diep, in een regie van Cilia Hogerzeil, de première KLAAGLIEDJES, een a cappella muziektheater-voorstelling voor 6 zangeressen, w.o. Lucia Meeuwsen, Charlotte Riedijk, Nora Fischer en Lucretia vd Vloot. Speciaal voor Tarenskeen schreef Judith Herzberg 31 nieuwe teksten.

ADELHEID ROOSEN IN DICHTEN
Na eerder Hadewych Minis en Gerrie de Vries de solorol in DICHTEN te hebben vertolkt, zal in mei in de Rotterdamse Schouwburg Adelheid Roosen, omringd door de cellisten van het Cello Octet Amsterdam, dit werk uitvoeren, dat bestaat uit een aantal gedichten van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska.

LAVINIA SPEELT SONG
In januari klonk, voor het laatst, na een lange tournee, de harpsolo SONG, uitgevoerd door Lavinia Meijer. Een 10 minuten durend monodrama op tekst van de Griekse tragedieschrijver Euripides.

RAMSEY NASR IN ADA TOKEH
In februari klonk de reprise van ADA TOKEH, voor stem en 3 instrumenten, op een maatschappijkritische tekst van de Javaanse dichter Rendra. Vorig jaar werd de stem vertolkt door Ramsey Nasr, waarna Hans Dagelet zijn rol overnam.

MATTHEUS PASSIE IN REPRISE
In Amsterdam en Rotterdam hernam Cappella Amsterdam zijn oratorium MATTHEUS PASSIE, in de regie van Paul Koek. Dit werk werd in 2009 in produktie genomen.


2012

WENDE ZONG ERWARTUNG
In januari zong Wende Snijders Tarenskeens versie van Schönbergs monodrama ERWARTUNG, uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers, in het Muziekgebouw aan ’t Ij, waarna de componist besloot de zangeres als nieuwe muze in te lijven.
(Zijn vorige muze, de bariton Charles van Tassel, overleed begin 2013.)