Boudewijn Tarenskeen

2022

MEMORIAL
In 2022, Kristallnacht’, gaat MEMORIAL in première, een muziekdrama voor
2 zangers en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. In dit project wordt een visionair ontwerp voor een nieuw Holocaustmonument onthuld, ontworpen door architecte Francine Houben (Mecanoo). Een in de zaal geprojecteerd beeld dat door de zangers van commentaar wordt voorzien.
Beeld; www.memorialconcert.nl

2021

TWEE TALEN
In voorbereiding is een project voor actrice Elsie de Brauw en zangeres Michaela Riener met de Holocaust als thema.
Met dit muziekdrama op kamermuziekformaat vraagt de componist zich af of het verschil in kunstdisciplines elkaar aanvullen, of juist in de weg zitten. En wat blijft er in dit duel dan over van al dat leed en al die verschrikkingen.

2020

HELL
Op de plank ligt een vers geschreven avondvullend recital voor sopraan Bernadeta Astari en pianist Gerard Bouwhuis te wachten op uitvoering.
HELL is gebaseerd op Dante Allighieri’s ‘Divina Commedia’. Naast de beschrijvingen van ellendige én paradijselijke beelden, concentreert de keuze van de teksten zich op de verhandelingen over het Jodendom en politieke kwesties uit Dante’s tijd.
De sopraan wordt geregisseerd door een meester in de Javaanse vechtkunst, de Pencak Silat.

2018

THE DISCIPLES
In 2018 ging de film THE DISCIPLES in première, een daklozenopera geheel gespeeld door leden van het daklozenkoor ‘De Straatklinkers’, begeleid door een
instrumentaal ensemble.
Een jaar lang werkte de componist samen met cineast/librettist Ramón Gieling en dirigent Dante Boon met de zangers aan de acteer- en zangprestaties.
Beeld; zie beeld&geluid van deze website

PSALM 151
In zijn fascinatie voor godsteksten beperkt Boudewijn Tarenskeen zich niet langer tot de taal en context van lang vervlogen tijden. Gemotiveerd door zijn interesse in het debat over secularisatie en godsdienstig fundamentalisme vroeg hij acht vooraanstaande Nederlandse schrijvers een psalm te schrijven, teneinde ‘het domein van de canon te verlaten en plaats te maken voor actuele zienswijzen’. Ze zeiden ja. Zeven zangers zullen de psalmen zingen, met interrupties van een musicalster, bij de klanken van een orgel, in kerken liefst.
Klik hier voor meer informatie. En klik hier voor de uitvoeringen van psalm 151.

Sounds of Music Festival - Groningen (6 t/m 11 november)
Donderdag 8 november schuift componist Boudewijn Tarenskeen aan tafel bij Rense Sinkgraven voor een lunch en een goed gesprek, in de bibliotheek. Het gesprek zal gaan over onder meer Psalm 151, de toonzetting die Tarenskeen maakte op teksten van onder meer Freek de Jonge, Hafid Bouazza en Willem Jan Otten. Het werk is op zondag 11 november om 16.30 te horen in de Lutherse Kerk in Groningen, door Cappella Amsterdam. Een dag eerder is Psalm 151 te horen in Den Bosch, tijdens November Music.
Klik hier voor meer informatie.

2017

KILL THE WEST IN ME
Samen met componist Jonas Bisquert schreef hij deze opera, op een libretto van de Indonesische auteur Ayu Utami, over Kartini, een van de eerste feministen in Azië begin vorige eeuw.
Solisten waren sopraan Bernadeta Astari en actrice Romy Roelofsen.
Het ensemble bestond uit het Doelenkwartet en gamelanensemble Gending, de regie in handen van Gable Roelofsen.

2016

RACHE
Het ensemble Electra, bestaande uit Monica Germino,/Diamanda Dramm, Saskia Lankhoorn, Susanna Borsch en Michaela Riener toerde met het muziekdrama RACHE door Nederland. In 4 soli vertolkten de musici wraakmomenten uit de wereldliteratuur, vanaf het Oud Testament, het verhaal van Judith, de Antieke Tragedies, Elektra’s moord op haar moeder, via de realiteit, een moord in de rechtzaal tot en met Tarantino’s scenario van ‘Kill Bill’.
Beeld; zie beeld&geluid van deze website.

2015

WENDE ZINGT WINTERREISE
Klik op hier voor de tour van Winterreise. Start op 3 januari 2015 in Amstelveen.

SAUL
In augustus 2015 gaat dit grote avondvullende project in première in Middelburg i.h.k.v. het Zeeland Nazomerfestival. Een werk voor acteur en voor de David Kweksilber Bigband, op een nieuwe tekst van Rob de Graaf, regie Dick Hauser. Acteur: Dirk Roofthoofd.

2014

WENDE ZINGT WINTERREISE
In mei brengen zangeres Wende Snijders en pianist Gerard Bouwhuis in het Muziekgebouw aan ’t Ij te Amsterdam de première van WINTERREISE, een nieuwe interpretatie van Schuberts meesterwerk. Een confrontatie tussen 2 grootheden uit de lichte en ernstige muziek, in een regie van Gerardjan Rijnders.
Première: 16 mei 2014.

ORESTEIA IN GRONINGEN
Na reeds eerder muziek geschreven te hebben voor de Griekse tragedies BACCHANTEN, ANTIGONE, ELEKTRA, HERAKLES, OIDIPOUS en ORESTES, schrijft Tarenskeen de koren voor de trilogie ORESTEIA, een produktie van het Noord Nederlands Toneel. De muziek wordt uitgevoerd door 18 acteurs, waaronder 12 studenten van de Toneelschool Amsterdam en Utrecht.
Premiere februari, waarna een tournee volgt.

2013

KOEK REGISSEERT LUTHER
Tijdens het festival Musica Sacra te Maastricht voert Cappella Amsterdam en bariton David Wilson-Johnson (Luther) Tarenskeens nieuwe oratorium LUTHER uit, in een regie van Paul Koek.
Dit avondvullend werk baseert zich op de beruchte stellingen van Luther, waarin hij ageert tegen de heersende macht van de kerk, én de stellingen over de “vrije wil”, zoals geformuleerd door Erasmus.
Première september, hernemingen in 2015.

HERZBERG SCHRIJFT KLAAGLIEDJES
In november brengt Muziektheatergezelschap Hollands Diep, in een regie van Cilia Hogerzeil, de première KLAAGLIEDJES, een a cappella muziektheater-voorstelling voor 6 zangeressen, w.o. Lucia Meeuwsen, Charlotte Riedijk, Nora Fischer en Lucretia vd Vloot. Speciaal voor Tarenskeen schreef Judith Herzberg 31 nieuwe teksten.

ADELHEID ROOSEN IN DICHTEN
Na eerder Hadewych Minis en Gerrie de Vries de solorol in DICHTEN te hebben vertolkt, zal in mei in de Rotterdamse Schouwburg Adelheid Roosen, omringd door de cellisten van het Cello Octet Amsterdam, dit werk uitvoeren, dat bestaat uit een aantal gedichten van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska.

LAVINIA SPEELT SONG
In januari klonk, voor het laatst, na een lange tournee, de harpsolo SONG, uitgevoerd door Lavinia Meijer. Een 10 minuten durend monodrama op tekst van de Griekse tragedieschrijver Euripides.

RAMSEY NASR IN ADA TOKEH
In februari klonk de reprise van ADA TOKEH, voor stem en 3 instrumenten, op een maatschappijkritische tekst van de Javaanse dichter Rendra. Vorig jaar werd de stem vertolkt door Ramsey Nasr, waarna Hans Dagelet zijn rol overnam.

MATTHEUS PASSIE IN REPRISE
In Amsterdam en Rotterdam hernam Cappella Amsterdam zijn oratorium MATTHEUS PASSIE, in de regie van Paul Koek. Dit werk werd in 2009 in produktie genomen.

2012

WENDE ZONG ERWARTUNG
In januari zong Wende Snijders Tarenskeens versie van Schönbergs monodrama ERWARTUNG, uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers, in het Muziekgebouw aan ’t Ij, waarna de componist besloot de zangeres als nieuwe muze in te lijven.
(Zijn vorige muze, de bariton Charles van Tassel, overleed begin 2013.)