Boudewijn Tarenskeen


nederlandse_vlag_2 engelse_vlag_2 duitse_vlag_1


Blauwe Appel /Bacchanten

Nauwelijks bekomen van de heftige reacties op zijn quasi seriële, ongepolijste, politieke opera Blauwe Appel, denderde zijn abstracte kunst door theater Carré bij het muziektheaterstuk Bacchanten, een landelijke gebeurtenis. Zijn naam was gevestigd, als muziektheatercomponist van theatermuziek.
Men had een hokje voor hem klaar.

Blauwe Appel, 1984. Opera voor zangers en ensemble. De Lyrische Komedie.
Bacchanten, 1985. Muziektheater voor acteurs, dansers en ensemble. Nationaal Ballet.


The End
Bijna 20 minuten lang speelden ze 100 slotakkoorden; besloten ze 100 stukken die niet hadden geklonken, sloten ze af wat ontbrak. En zo had hij het echt bedoeld, hiermee kon hij echt verder wist hij, in die halflege zaal waaronder enkele boe-roepers.

The End/ Das Ende/ Fin. 1992. Voor viool en piano, Isabelle van Keulen, Ronald Brautigam.


Afgevoerde stukken
In zijn kamer prijkt een metershoge stapel bestelde maar door verbaasde dirigenten, radeloze ensembles, plaatsvervangende directeuren en huilende zangeressen afgekeurde werken.
Solid Ashes, voor bariton en orkest; Valparaiso, voor sopraan en ensemble; Aida! Voor tenor, koor en orkest; Weil sie keinen Stoff hat, voor sopraan en ensemble; Stabat Mater, voor 2 sopranen, ensemble en orkest; Missa, voor koor en 8 celli.


2 Films
Tijdens de montage van zijn score bleek de muziek de film een richting op te sturen die de cineast en de producent nog niet hadden ingecalculeerd. Wat men in die metershoge stapel wellicht aan “Kunst” mistte, drukte dat gewicht hier als een last op het produkt, en het budget.
Zoeken naar Eileen, Rudolf vd Berg;
De Grens, Leon de Winter.


Mattheus Passie
Het moest een avond worden waar alles samenviel.
Vanuit een theatraal denkraam zou hij zijn arena inwandelen, de concertzaal. Het drama eerder besprekend dan exploiterend, de extase eerder optioneel houdend dan onoverkomelijk, zich kwetsbaar makend maar zich daar in niet al te particulier opstellend, zocht hij zijn publiek. Het moest een avond worden waar híj samenviel.

Mattheus Passie, 2008. Voor 19 stemmen.